Kladovo, moje milo!



Nedavno je moja drugarica u svom blogu postavila pitanje "Da li vam se ikada desilo da se zaljubite u neki grad?" O, da! Ali ja se iznova i iznova zaljubljujem u grad u kome živim. U najlepše malo mesto na istoku Srbije, pravi dragulj ušuškan tik uz obalu krivudavog Dunava.. Lepo Kladovo.
Ako vi dosad niste, garantujem vam da hoćete.

Krenite najuzbudljivijem putem Đerdapske magistrale, pa pravo put Kladova.
Kazu da klisura počinje jednom a završava se drugom tvrđavom. Uklesana u stene Đerdapske klisure, moćna i grandiozna Golubačka tvrđava stražari i otvara vam vrata magične lepote od koje će vam zasigurno zastati dah.




Uživajte u božanstvenim prizorima, gde reka Dunav čudesno razdvaja i spaja dve obale, menjajući svoju širinu pod veličanstvenim stenovitim liticama najlepše i najveće Evropske klisure i uverite se sami zašto Kladovljani sa ponosom ističu da je Dunav u ovom delu Srbije najlepši.
Istorija kaže da se Đerdap pominje jos pre nove ere, ali verovatno svoj najveći značaj poprima za vreme vladavine rimskih careva, tačnije cara Trajana, velikog osvajača Dakije (današnja Rumunija), koji je dovršio put kroz klisuru na desnoj obali Dunava, o čemu svedoči Trajanova tabla sa monumentalnim natpisom o gradnji rimskog puta, utisnuta u samoj klisuri. Ne treba izostaviti arhitektonsko čudo tog vremena i jedno od najznačajnijih dela rimskog građevinarstva - Trajanov most na reci Dunav koji je spajao Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju).
Na ovom prostoru su najstarije civilizacije ostavile svoje tragove. Od praistorijskog doba neolita, do velikih imperija, rimskih i srednjovekovnih vladara. Svaka epoha je ostavila traga. Ali, o tome nekom drugom prilikom.

Po izlasku iz tesnaca, gde Dunav izgleda kao more, baš tu po rečima italijanskog turističkog stručnjaka "u nedrima krijemo biser Evrope".
Mali i zivopisan gradić, pun zelenila i okružen vodama, Kladovo je pravi mali raj za dušu. Poprilično udaljen od velikih gradskih centara, prosto vas "tera" da zaboravite na dosadnu svakodnevnicu i užurban način života i navodi vas da se prepustite i uživate u brojnim blagodetima koje nudi ovo najlepše malo mesto.
Bilo da ste zaljubljenici u prirodu i spas tražite u očaravajućim prizorima koje imate bukvalno na svakom koraku, ili ste pak mali istraživači lokalnih autentičnosti i običaja, na pravom ste mestu. Kladovljani iz godina u godinu, s kolena na koleno verno prenose i sa ponosom prezentuju način života, običaje i verovanja ovog kraja. Iako stotinu puta ispričane, uvek sa istim žarom i entuzijazmom, kao da je prvi put.

Kladovo većina vas zna kao "hej, pa tu sam bio na nekoj od ekskurzija u osnovnoj školi" ili "krv i znoj sam ostavio na vašim terenima dok sam se pripremao sa fudbalskim, košarkaškim, odbojkaškim timom". Svima poznato "tamo neko mesto" na Đerdapu, ali i dalje jako misteriozno mesto za ljubitelje putovanja.




Ukoliko vas put navede u letnjim mesecima, u vreme najvećih dešavanja, ne propustite brojne manifestacije i osetite "morsku atmosferu" grada, osvežite se na krcatoj plaži, omamite se mirisima leta, a u večernjim satima posetite neke od lokalnih klubova i kafića, uživajte u različitim vrstama muzike, a zatim dočekajte jutro na obali i uverite se i sami u rečenicu koju ću sigurno često izgovarati "zašto je Dunav u Kladovu najlepši".














Do skorog vidjanja, prijatan vam dan želim! 😊😊😊

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zlatno doba “Caviar de Kladovo“

Ružica si bila jedna u mom srcu

Alʹ djerdapske klisure i dunavske obale u srcu su mome ostale! Vidikovac Kovilovo