A ja sam negde rujno vino pio..

“Volim da te slušam uz muziku i vino..” 😍 Negde sam pročitala da je vino poezija satkana u jednoj čaši. Slatki nektar koji svojom aromom miluje naša nepca. Vino je sastavni deo naših radosnih trenutaka. I ne kažu džaba da je vino piće bogova, jer se još u staroj rimskoj mitologiji vino spominje kao neprevreli sok od grožđa. Sok gnječen od zrelog zrna grožđa nazvan “vinum” koji se služio u rajskim odajama.

Danas vas vodim na jedno baš takvo mesto… Rajsko. Mesto s dušom. Mesto koje je pravo uživanje za sva vaša čula. Mesto koje je mene totalno opčinilo te mu se uvek iznova radujem i vrlo rado vraćam. Dobro došli u mesto koje će vam u toplini svog ambijenta ugrejati dušu. 

Dobro došli u vinariju Matalj.


Vinarija Matalj nalazi se na oko 60ak kilometara od Kladova. Smeštena je na uzvišenju bukovskog sela, okupana suncem i vetrovima koji rasteruju oblake. Baš je ova karakteristika tajna kvaliteta vina Mataljske vinarije. Vinarija čiji spoj hedonizma, tradicije i gostoprimstva nudi čist užitak i nezaboravno iskustvo.

Za porodicu Mladenović, vlasnike vinarije, vino nije samo vino, već umetnost negovanja dugogodišnje tradicije u pravljenju vrhunskih aroma, prepoznatljivih na vinskoj karti Evrope. 

Sećate se kada je, zahvaljujući seriji “Tajne vinove loze”, naša zemlja možda po prvi put čula za sortu vina Bagrina? Svet je toliko „poludeo“ za tom aromom da se u našem kraju jedno vreme teško dolazilo do bar jedne boce ovog vina. A da li ste znali da su Bagrina i Začinac neka vrsta nacionalnog blaga koja potiču još iz 19.veka? Ove sorte su maltene nestale iz ovog kraja, do pre par godina, kada je Manastir Bukovo 2004. godine zasadio prve sadnice i vratio joj životni vek.

U svetu su Tamjanika i Prokupac jedne od egzotičnih vrsta. Sad zamislite da se nalazite na uzvišenju sa koga puca pogled na panoramu negotinskog podneblja i vinograde koji kao da su vam na dlanu.. U ruci čaša sa opojnim i neodoljivim aromama najkvalitetnijih vina, uz tihi povetarac koji se poigrava sa vlasima vaše kose i tople zrake sunca koje miluju vaše lice.. 

Probudite se! Nismo u Italiji! Nismo u vinogradima Toskane. Ali kao da jesmo.. 😊

Matalj vinarija u svom posedu ima vinograde u selu Mihajlovac, na dunavskoj terasi iznad reke, koji daju posebne bele sorte grožđa, dok Rajačko vinogorje u ataru sela Tamnič, zbog jedinstvene mikroklime doprinosi kasnom sazrevanju crvenih sorti grožđa. Jedna od najzahtevnijih sorti na ovom mestu je Cabernet Sauvignon od koga nastaje čuveno Kremen vino. Fascinira me činjenica kako se finim odabirom grožđa, veštinama majstora, uz prinese moderne tehnologije, zrno po zrno pretvara u piće bogova!

Pored degustacije najfinijih aroma vina, u vinariji možete uživati u najukusnijim đakonijama i poslasticama, od brusketa, čuvenog miročkog grilovanog sira, domaćih mesnih delikatesa do izvrsnih dezerta. Naravno da su mi oči bile gladne te sam ponovo zaboravila sve da dokumentujem. A za šta služe prijatelji nego da podsećaju na propuste. 😃 Šta ću kad je sve bilo tako divno dekorisano i primamljivo da je bilo jako teško odoleti svim ovim finim ukusima. I aromatičnoj noti  Chardonnay-a, čisto da se zna!😍





Ono što je važno jeste da je posetiocima na raspolaganju mogućnost obilaska vinograda i podruma vinarije, uz posebnu degustaciju vina u specijalnom prirodnom okruženju. Sve informacije možete dobiti na njihovom sajtu www.mataljvinarija.rs


Nadam se da vam se dopala ova moja „šetnja“ kroz livade i vinograde.
😊Nadam se da ćete vrlo brzo krenuti mojim stopama i priuštiti sebi užitak za pamćenje. Ne čekajte lepše vreme.. Lepota vinarije ne prestaje smenom godišnjih doba.. Štaviše, ne mogu da odlučim kad mi je lepša.😍









Коментари

Популарни постови са овог блога

Zlatno doba “Caviar de Kladovo“

Ružica si bila jedna u mom srcu

Alʹ djerdapske klisure i dunavske obale u srcu su mome ostale! Vidikovac Kovilovo