Zlatno doba “Caviar de Kladovo“
Da li ste znali da se baš u Kladovu proizvodio nadaleko
poznat crni kavijar, pravljen od ikre jesetarskih vrsta riba, koje su postojale
preko 200 mliona godina? Starije su čak i od dinosaurusa? Hm, zanimljivo.😊 Kažu
da je kladovski kavijar bio među najboljima na svetu, te da se čak našao i na
jelovniku na čuvenom „Titaniku“. A šta mislite zašto je toliko bio tražen?
Crnomorske morune i jestre mrestile su se u Dunavu i
prelazile preko 850 kilometara do mrestilišta u Đerdapu. Kada bi stigle do
Kladova, njihova ikra je bila uveliko zrela, tačnije u četvrtom ili petom
stadijumu, puna svih kvalitetnih sastojaka. Zato je i bio jedan od najboljih na
svetu. Neki istorijski zapisi beleže da se crni kavijar proizvodio na području
Donjeg Dunava jos u 15. veku. Tajna o preradi i originalni recept kavijara misterozno
je čuvan do poslednjeg dana. Kažu da je pravljen po recepturi ruskih emigranata
koji su se u ove krajeve nastanili posle Oktobarske revolucije, a da je
prilikom pripreme dodavan prirodni konzervans koji je dugo proizvodila i
prodavala Vera Deinega iz Zemuna, potomak jedne ruske plemićke porodice. Među
tim ruskim emigrantima bio je i Sergej Milogradov, koji je navodno preneo
porodici grofa Deinega svoje znanje o proizvodnji kavijara, kao i tajnu formulu
praška za konzerviranje. A Vera Deinega je tajnu recepturu ostavila dunavskim
alasima u nasleđe tek 1968. godine, neposredno pred smrt.
Photo by srbinside.blog.rs
Dok se aristokratski specijalitet služio uz najfinija vina u
otmenom društvu u dvorskim odajama, u Srbiji ga je jela sirotinja u kombinaciji
sa seckanim lukom, nazivajući ga riblji ajvar. Kavijar je, u stvari, riblja
ikra koja se sastoji od skupa neoplođenih jajašca. Prilikom prerade kavijara
korišćena je, takozvana, suva metoda, prilikom koje ikra ne dolazi u kontakt sa
vodom i samim tim je čuvala vrhunski kvalitet zrna. Za kilogram kavijara
potrebno je i do milion i po sićušnih ribljih jajašca. A sad vi zamislite tu
količinu. Zvuči mnogo, zar ne?
Nakon Drugog Svetskog rata, tačnije od 1947. godine počela
je prerada i promet kavijara preko Ribarskog gazdinstva Đerdap iz Kladova na
tržište SAD-a, a zatim i u zemlje Evrope. Godišnje se izvozilo i po tri tone
kavijara. Nekadašnji direktor gazdinstva, Siniša Stamenković, rekao je tada kako
je više od 20 godina najverniji kupac kavijara bio Džerald Stejn vlasnik firme
„Kavijar haus“ iz Njujorka, koji je otkupljivao oko 1500 kg godišnje, po ceni
od 900 dolara po kilogramu. U to vreme, kavijar je dostizao enormne cene u
elitnim restoranima od čak 4-5 eura po gramu. Imao je duplo veću cenu od
iranskog kavijara, koji mu je bio najbliži po kvalitetu.
Zanimljiva je stvar da je Stejn zaslužan za to što se
kladovski kavijar pominje u jednoj epizodi čuvene serije „Dinastija“, u kome
Aleksis Kolbi, najveća zloća u seriji, navodno traži da joj se donese kavijar,
ali isključivo kladovski.
U Dunavu se moglo naći 6 vrsta jesetarskih riba svrstanih u
dva roda (Huso i Acipenser).
Moruna (iz roda Huso) je najkrupnija riba u Dunavu sa
najbržim tempom rasta i sa životnim vekom dužim od 100 godina. U prosečnoj
starosti od oko 50 godina, mogla je da dostigne težinu do čak 250 kg i preko 3
m dužine. Pravi vodeni džin.😃 Mrestila se u dunavskim dubinama od 15-40 m, na
kamenitoj i krupno šljunkovitoj podlozi i na temperaturi od 12-14 C. Svoju
polnu zrelost dostizale su jako kasno.. Mužjaci oko 11-e godine, a ženke između
16-18 godina. Količina ikre je zavisila od starosti, veličine, kao i težine
ribe. Što veća i starija riba, značilo je više ikre. Lovila se udicom bez
mamca, sa takozvanom pampuračom, tako što su se ribe ploveći uzvodno „češale“ o
stenu, a zatim uplele u kanap na kojem je bilo prikačeno još udica. Od morunske
ikre, dobijao se skupoceni crni kavijar izuzetnog ukusa i sjajne arome. Pravi
delikates. U alska vremena, Kladovljani pamte ogromne morune koje su prevozili
u prikolicama prikačenih za traktor do Ribarskog gazdinstva, gde je iz njih
vađena ikra, a riba je, zatim prodavana lokalnim kafanama i stanovništvu.
Međutim, popularnost ovog kavijara dovela je do prekomernog
i neracionalnog ulova. Prilikom izgradnje HE „Đerdap“, projektanti su
zaboravili da izgrade poseban prolaz, odnosno prirodni put za morune i jestre,
što je dovelo do toga da potpuno iščeznu i zaustavi se proizvodnja kavijara.
Mnoge porodice, kojima je ribolov bio glavni izvor prihoda, ostale su bez primanja.
„Kladovski crni biser“, kako su još zvali kladovski kavijar,
bio je bez mirisa, jedinstvenog ukusa koji nimalo nije asocirao na ukus ribe. Pripadao je tipu „malossol“, što je značilo
da ima veoma mali procenat soli, te je kavijar zbog blagog ukusa i činjenice da su sva
zrna jednake veličine i boje, glatka i sočna, bio svrstan u kategoriju
najboljih.
Ne mogu a da ne osećam žal kakvo smo nacionalno blago mogli
tako lako da ispustimo i neracionalno istrošimo. Šta bi bilo da prozvodnja
kavijara nije uništena? Da li bi jedno najlepše malo mesto na Dunavu bilo
poznato na svim kontinentima? Da li bi postalo međunarodna atrakcija? Znam da
mi ne može niko odgovoriti na ova pitanja. Znam da moje, šta bi bilo kad bi
bilo, može ići u nedogled. Ostaje mi samo da slušam priče o zlatnom dobu, jer
ih i sama nisam doživela. A blago vama, vi koji jeste.
Коментари
Постави коментар